mandag 7. september 2015

Nå begynner det!!

Ja, nå reiser den ene valpen etter den andre, ut i den store verdenen!

Det vil bli oppturer og nedturer, frustrasjon og glede……Valpetiden går aldri helt knirkefritt, men man bør nyte den allikevel, for tiden flyr, å snart har du en voksen hund i huset!

Jeg kommer til å ta opp litt forskjellige temaer fremover, som dere kan lese litt om å bruke visst det passer for dere. Noen valper tar ting lett, mens andre kan være både vrange og lite samarbeidsvillige…Hva netopp DU har fått, vil tiden vise..Men det viktigste er å starte miljø og sosilaiserings treningene med en gang!

DE FØRSTE DAGENE I NYTT HJEM!

Når valpen kommer i sitt nye hjem, er det godt for den å få snuse litt rundt å gjøre seg kjent..Det er fint om du har laget til en fast plass som skal være valpens.Der bør det være en fin soveplass,(eventuelt bur), noen leker og tyggebein. Plassen bør være i nærheten av der DU oppholder seg mest..Hundene liker ikke å bli holdt utenfor . Tilbring gjerne litt tid sammen med valpen der, gi litt mat (godbiter), lek og kos med hunden..Etterhvert vil valpen se på plassen sin som en positiv ting. Visst du føler at valpen ikke trivest på “plassen” sin, så gi den tid..Ikke begynn å forandre på ting eller flytt plassen..Dette vil bare gjøre at det tar enda lengre tid før valpen roer seg. Tolmodighet er din beste samarbeidspartner for å få valpen trygg og god Smilefjes som blunkerHusk at det er helt greit om valpen IKKE er på plassen sin..det er litt opp til deg hva du ønsker…Det er jo svært koseligt om hunden ligger ved føttene dine på kvelden eller sover under bordet når dere spiser mat..Dette er helt opp til den enkelte. Fordelen med en fast plass, er at diverse treninger, som renslighet, ro, bjeffing o.l vil bli enklere å gjenomføre. Dette skal vi snakke om senere.

Renslighet!

Dette kan være en av de største utfordringene de første dagene…Mange valper tisser mye inne…Det første du kan gjøre når du får valpen, er å finne en fast tisseplass til den utendørs..Avmerk et område på ca 2 kvadrat…Når valpen skal ut på do, så bærer du den bort til dette området å prøver å holde den der, til den går på do..Gå på den samme plassen HVER gang valpen må ut..Etterhvert vil lukter sette seg der, og valpen vil trekke til dette området når den skal på do.

Tisser valpen inne, så ikke lag noe oppstyr..Tørk opp tisset med papir, og legg papirbiten i døren du ønsker valpen skal markere på når den må ut (Bruk eventuelt en tissematte)…Vask deretter opp tisset med sterk såpe, så ikke valpen skal bli oppmuntret til å tisse der en gang til pga lukter…

De fleste valper har et tydeligt språk når det kommer til å gjøre fra seg..De begynner å snuse på gulvet, gå i ring eller virke sresset..Noen valper piper…Vær SVÆRT ops på disse signalene.Det kan ta bare sekunder fra valpen viser disse signalene, til den faktisk går på do! Tisser valpen inne er det DIN skyld! Smilefjes som blunker Som noen sier, man trenger ikke TV når man har valp, for man har ikke tid til noe annet en å stirre på valpen HELE tiden..Det er en krevende jobb å gjøre valpen renslig, men det lønner seg jo Smilefjes som blunker

Husk å ta valpen ut på do med EN GANG den våkner (ikke la den reise seg engang), med en gang den er ferdig med å spise og når den har lekt en liten stund. IKKE ha vann stående INNE i huset til enhver tid, la valpen drikke til måltidene, å ha heller en skål stående utenfor, så den kan drikke så mye den vil hver gang den er ute.(å det er jo mange ganger i løpet av dagen) Er det svææært varmt, så må du så klart gi valpen mere vann inne og, men se det litt ann..Tissetreningen går mye bedre om valpen får drikke til faste tider..Når valpen får mer kontroll på blæren sin, så skal den så klart ha en vannskål stående til enhver tid.

Da sier jeg lykke til med rensligheten

Smilefjes som blunker

VALPENS DAG

Opp på morgenen å rett ut å tisse! Umiddelbart!! Leke litt ute, lukte rundt å kose seg.

Så er det inn å ha frokost.(Du kan og gi mat på den første tisseturen utendørs) Lær valpen å sitte pent å vente på maten..dette skal jeg komme tilbake til. Valpen skal ikke hiiive seg oppi matskålen før den treffer bakken. Når valpen har spist opp maten, så gi den så masse vann den vil. Så MÅ den ut på do igjen ;) Nå kan det hende valpen bæsjer. (Bæsjeposer) å så klart tisser den IGJEN.... Noe den sikkert gjorde på stuegulvet i sted og ;)

Så er det gjerne inn i buret om dere skal på jobb, er du hjemme med valpen, er det fint å øve på å være alene en stund. Valpen er våken i snitt et par timer om gangen de første to ukene, å så sover den gjerne et par timer etterpå. Finn gjerne klokkeslett som passer dere. Når valpen har sovt, så MÅ den rett ut på do igjen. Nå er det litt leking og kos igjen. Før valpen sover litt igjen. Så er det tid for mat . Etter mat er det fint å gå tur, så kommer maten ut igjen før dere går inn. Noe som er typisk valper, er å gå uendelig lange turer, for så å bæsje i stua når den kommer inn. Ikke fortvil, dette er helt vanligt, å en måte valpen beskytter seg mot rovdyr på. Bruk tiden ute før du går inn. Ta den eventuelt inn, så den føler seg trygg, å så rett ut igjen før uhellet skjer. Dette oppdager dere fort hvordan henger sammen.

Vel inne igjen skal valpen sove. Bruk gjerne buret om du vil, eller la valpen sove der den vil. Husk at valper skal være i fred når de sover, uansett å mye du har lyst til å pelle litt på den. De er jo sååå søte når de sover <3 Når valpen våkner, ja du husker det nå?? Tisse tisse tisse ;) Lek og morro, så er det kveldsmat. Gi mat ca 1 time før leggetid. De er vant til mat kl 19 og seng kl 20 her nå. Etter maten er det dagens tisse bæsjetur. Bruk litt tid med valpen og lek litt, så blir den god og trett. Anbefaler å ta valpen ut for å tisse, rett før du legger deg. mulig du må opp på natten og, det oppdager du fort ,)

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden