Oppdrett av Finsk lapphund og Islandsk fårehund

Lappevennen Tindra og Fairdogs Dixie

Sider

mandag 25. juli 2011

Valpen begynner å bli husvarm!

Det er viktig å følge opp renslighetstreningen over lang tid..det kan du lese mer om her :

http://kennellappevennen.blogspot.com/2011/07/na-begynner-det.html

I dag skal vi snakke om andre basis ting…Først…

BITING:

Alle valper har en naturlig trang til å bite og tygge på ting. Det er deres måte å bli kjent med verden på..Men når valpen er blitt rundt 8 uker, er det på tide å slutte med dette.

Det beste du kan gjøre er å ignorere å avbryte leken med valpen når den begyner å bite..I det valpen biter deg , kan du gi fra deg ett lite “skrik”..Dette er det valpene gjør med hverandre når de slåss..Visst en valp skriker, er dette et tegn til den andre valpen om at det gjør vondt å at den skal slutte å bite. Så derfor er det lurt at du også gjør det..I det du skriker, så reiser du deg opp å fjerner deg fra valpen..Vent en liten stund til valpen har roet seg, å gå så tilbake for å leke..Fortsetter den å biter gjør du det samme en gang til..Visst valpen biter for 3 gang, så fjern valpen, å slutt helt å leke med den.Ignorer å holde deg borte fra valpen i mer en 30 minutter..Gjerne i bur, eller bak et gjerde så den ikke kan komme til deg.

Valpen kommer også til å tygge på det meste…Derfor må du hele tiden ha tilgjengeligt noe den kan tygge på.Ofte kan det være lurt å bytte å leker, sånn at de blir “ nye” og spennende, om og om igjen…Tyggebein og leker av god kvalitet må kjøpes inn i hopetall Smilefjes som blunker

HALSBÅND:

Husk å ha på valpens halsbånd hele tiden, sånn at den blir vant til det…Ellers kan du få problemer når du skal lære den å gå i bånd!

RO!

Husk at valpen er en liten “baby” å derfor helst ikke bør forstyrres i søvnen sin..La den sove ut, å bestem overfor andre medlemmer i huset, om at valpen IKKE skal forstyrres når den sover.

LEKING INNE:

Visst du ønsker å ha en voksen hund som er svært rolig innendørs, så vil jeg allerede nå anbefale dere å ikke herje med valpen inne..Litt koseleking er greit..Men dra kamper, apportering og annen aktiv leking, bør foregå utendørs. Men dette er opp til hver enkelt familie hva de foretrekker.

MÅLTIDER:

Valpen skal nå spise 3 ganger om dagen..en rutine på 8 – 14 og 19 er passe synes jeg, men det er ikke viktig om det er rutinemessige klokkeslett..Gjør det som passer deg, bare du HUSKER å gi 3 måltider da Smilefjes som blunker Smilefjes som blunker Ikke gi mat noe senere en 19, da det kan føre til at valpen bæsjer i buret om natta.  Valpen bør heller ikke drikke så mye vann før leggetid.

For at valpen skal bli trygg i mat situiasjonen, kan du godt klappe valpen mens den spiser. Du kan ta den på hode, stryke den ved munnen, å i tilegg ha noen GODBITER i hånden som du gir valpen mens den spiser, sånn at den lærer at du ikke utgjør noen trussel for den i matfatet..Husk å aldri forstyrre en FREMMED hund når den spiser!! Men lær opp din egen til å bli trygg!!

Når vapen skal få maten sin, så bør du lære den å vente frst..Ikke sett ned matskålen mens valpen hiver seg over den..Hold skålen høyt oppe å vent til valpen roes seg å gjerne setter seg ned, FØR du seter ned skålen…Denne teknikken skal oppgraderes etterhvert, men foreløpig så vent til valpen sitter..

Når valpen har spist opp, eller IKKE viser mere interrese for maten, så FJERNER du den..Ikke la maten stå fremme, da blir valpen småspist, å “lat” i matfatet. Du får også en valp som går å bæsjer i tid og utide..Ikke vær redd om valpen ikke spiser det den skal vær dag..Sånn er livet, ingenting å stresse med..Om valpen lar vær å spise i det hele tatt utover 1 døgn, bør du vurdere almenntilstanden dens..

Valper har også lett for å få Diare, oppkast og hikke. Vær obs visst det vedvarer eller om valpen virker slapp.

4 kommentarer:

 1. Takk for gode tips:-).
  Synes Miro spiser veldig lite. Stemmer det at han skal ha 180g med foret pr måltid, eller er det noe jeg har misforstått;-)

  Kathrine

  SvarSlett
 2. Han skal ha ca 200 gram om dagen Kathrine. Så del det opp i 3 porsjoner.. Jeg liker å gi 90 til frokost, 60 til middag og 50 til kvelds..Men du kan også dele det i 3 like porsjoner..Men tenker de trenger mer mat og energi på dagen en før de skal sove. Vil valpen spise mer en dette, er det greit..Helst ikke over 300 gram om dagen for øyeblikket..Matlysten varierer veldig på valpen, og varme dager kan gi svært lite matlyst ;)

  SvarSlett
 3. ut fra det som står på pakken og vi har beregnet fra at vi får en "stor hannhund" gr. kaimo, en voksenvekt på 22 kg.( rasebeskrivelser tilsier 18-20 kg) det blir kanskje veldig feil? kanskje han ikke spiser så lite som vi har trodd? ev voksenvekt på 18 kg står det 220 g dagen?

  SvarSlett
 4. Hehe:-). Om dagen ja, ikke pr måltid. Da ble jeg litt lettet:-)

  Kathrine

  SvarSlett

LAPPEVENNENS ALLER FØRSTE

LAPPEVENNENS ALLER FØRSTE

LAPPEVENNENS ALLER HERLIGSTE!

LAPPEVENNENS ALLER HERLIGSTE!

.

Teijo Valtteri. Antero Viljami,
Eero Elmeri, Miro Eliel, Heimo Santeri, Tinkaliina.

LAPPEVENNENS MEST FANTASTISKE

LAPPEVENNENS MEST FANTASTISKE

.

Keila Dimma, Runa Embla, Falki Godur,
Kelinn Draumur, Idun Nora, Isjaki Stormur, Brosi Haukur.

Lappevennens Trym Raudur Heikeson

Lappevennens Ljufa Vina Heikedottir

Lappevennens Hringur Bangsi Heikeson

Lappevennens Snati Vinur Heikeson

Lappevennens Samur Bòi Heikeson

Lappevennens Litla Freya Heikeson

Lappevennens Blida Gulli Heikedottir