Oppdrett av Finsk lapphund og Islandsk fårehund

Lappevennen Tindra og Fairdogs Dixie

Sider

tirsdag 25. januar 2011

INNKALLINGSTRENING!

HJELP, hunden min er DØV!

Ja det har vi vel opplevd både den ene og den andre av oss. Særlig når våre håpefulle fremdeles ikke har fylt året, så er dette noe som gjentar seg gang på gang!

Dere som har barn, hvor mange ganger har dere sagt at de skal vaske hendene før de spiser?? Cirka 4000 ganger ja!! Tenkte meg det…Å hundevalper er nå ikke så ulike som barn i grunnen, så selv om man har sagt 1000 ganger til hunden at den skal komme, så betyr slettes ikke det at den gjør det…Hundene kan også ha fine perioder der de er lydige å kommer med en gang du kommer, for så å få en raptuss periode der de slettes ikke bryr seg en plass om hva du sier!!

Her kommer et lite sammendrag av teknikker som funker på vrange valper, som plutselig har mistet hørselen sin ;)

Finn et egnet sted før du utfører disse tingene..Finne en plass der valpen ikke kan stikke langt av eller bli skadet! Langt inne i skogen er en fin plass.

En liten ting til før du starter..Husk at det er MYE arbeid med valpen det første året, og sånn ting som innkallingstrening kan kreve mere tolmodighet og tid en du har!! Men det MÅ til for å få den hunden du ønsker deg!! Så legg andre interreser og hobbyer på hylla det første året og konsentrer dere om valpen som skal bli deres trofaste følgesvenn i 15 år fremover!! Så ja, dette er e VIKTIG jobb!

TIPS

Del 1, når hunden er svært dårlig på innkalling!

 1. Gå tur med sulten hund!
 2. Ha GOD tid!
 3. Gå alene, eventuelt med familien som bor med valpen..Å vær stille!
 4. Ha med noe skikkelig snadder, helst pølser, eller hva med bacon????
 5. Ta med valpens yndlingsleker!
 6. IKKE ta med båndet! DU skal JOBBE med hunden, og båndet er som å jukse når ting blir vanskelige!
 7. Bestem deg for at du ikke skal snakke med hunden. Det eneste du skal gjøre er å rose hunden , le og skrike litt når hunden tar KONTAKT med deg. Og da mener jeg FYSISK kontakt! Vær ellers helt stille og kjedelig..
 8. IKKE mas på hunden, og IKKE bruk navnet!
 9. Gi valpen godbiter HVER gang den tar kontakt med deg. Sitt på huk og hold hånden ut i en giverposisjon. Ikke si noe bare sitt og vent…La valpen ta godbiten, prøv IKKE å lure valpen, ta etter den eller fange den!
 10. Av og til kan du prøve å få med valpen på en dra kamp når den tar kontakt med deg..Men ikke MAS, tilby lek, og visst hunden ikke vil, så ignorer å lek alene! Vil valpen leke, så dra litt med den, og etter ca 10 sekunder, lar du valpen vinne, å slipper leken! IKKE prøv å få valpen til å komme med leken, la den beholde den. Ha gjerne en annen leke i bakhånd som du på nytt kan lokke med.
 11. GÅ med hunden, ikke opphold deg for lenge på en plass.
 12. Visst valpen går for langt i fra deg, så vær stille ,SNU og begynn å gå i motsatt retning. Du kan gjerne lage noe bråk, knekk en kvist eller slå en grein i et tre..Men IKKE bruk stemmen din og IKKE rop på valpen!! Når du hører eller ser at valpen kommer mot deg, så gjem deg! Ligg helt i ro. Ikke rop eller rør på deg. Visst valpen finner deg og kommer mot deg, så bli GLAD!! Gi masse godbiter, lek med valpen, klapp den og kos..MEN husk Å IKKE gripe etter valpen eller tvinge den til noe!!!!! Finner ikke valpen deg, så trå frem fra hjemmestede når valpen ser en annen vei. Ikke rop, bare sett deg på huk med godbiter i hånden….Ros og lek visst valpen tar kontakt. Ikke la valpen lete etter deg mer en i 20 sekunder.

Del 2, Når hunden kommer av og til på innkallingen!

 1. Følg de første 5 tipsene fra del 1.
 2. Ha med båndet. Bind det gjerne rundt magen så valpen kan se det. Men IKKE bruk det!!!!
 3. Når valpen kommer mot deg, så rop ut navnet og si  KOM! Men vær sikker på at valpen virkelig er på vei mot deg, vent til det bare er noen meter igjen. Vær GLAD og ivrig i stemmen!! Gi godbiter, ros og lek med valpen!! IKKE GRIP etter den eller prøv å fange den!
 4. Gi godbiter hver gang valpen tar kontakt med deg, men bare stå oppreist og gi godbiter. La valpen løpe videre etterpå!
 5. Lek med valpen når den viser interesse. Dra lengre en før opp mot 20 sekunder. La valpen vinne halvparten av gangene. Slipp da leken å la valpen løpe av sted med den. Den andre gangen sier du slipp til valpen, og tilbyr godbiter eller en annen leke i retur for leken..Ros og la valpen løpe vekk.
 6. Bruk mere tid på samme sted. Gå 5 minutter og så tilbringer du 5 minutter på et sted, gå på nytt i 5 minutter og finn et nytt sted å oppholde dere på.
 7. Visst valpen løper vekk fra deg, så SNU å gå i motsatt retning! Visst du ser eller hører at valpen er på vei til deg, så roper du navnet 1 gang!! Ikke mer, bare 1 gang! Annehver gang gir du godbiter og roser og leker når valpen kommer, og halvparten av gangene gjemmer du deg! Ligg da helt stille, rop bare 1 gang! La valpene lete i ca 30 – 40 sek. Følge punkt 12 på del 1!

Del 3, når hunden begynner å bli flink!!

 1. Følge de første 5 tipsene på del 1.
 2. Nå skal vi jobbe med båndet. Ha båndet i hånden.
 3. Rop på valpen når du ser at den beveger seg mot deg. Bruk navnet og KOM, men bare 1 gang! Mas virker IKKE!
 4. Gi godbiter hver gang valpen tar kontakt.
 5. Begynn å ta på båndet på valpen hver 5 gang du roper på den. La båndet være på i ca 10 sekunder, gi godbit og gå ca 2 meter i båndet. Sett deg på huk gi ny godbit, løs hunden fra båndet og la den løpe videre. Gjenta dette!
 6. Visst valpen løper vekk fra deg, så snu, ROP en gang, å vent..Når du ser valpen komme så gjem deg HVER gang! Gjem deg forholdsvis godt, å vent til valpen finner deg! Ikke kom frem. Lag eventuelt en bitte liten lyd visst valpen sliter!
 7. Lek med valpen hver gang den viser interesse for det! Dra kamper er kjempe morsomme. La valpen vinne halvparten av gangene..Å bruk anledningen til å lære valpen SLIPP ;)
 8. Bare tilby valpen lek på de områdene dere vil tilbringe litt tid. Å ikke mens dere “går”!

Del 4, for den lydige valpen!

 1. Følg de første 5 tipsene fra del 1.
 2. Nå kan du gamet, fortsett med dette, I tilegg skal du nå:
 3. Ta på valpen båndet 3 hver gang den tar kontakt. Gå ca 5 minutter i båndet, tren gjerne på å gå fot, sitt og bli. Slipp så valpen løs, gi godbiter å lek!
 4. Løper valpen vekk, så løp i motsatt retning. Gjem deg og holde deg i ro til valpenfinner deg! Ikke hjelp til!! Noen ganger holder det at du snur visst valpen er vrang! Gi da godbiter og ros masse!!!
 5. Lek å ha det gøy med valpen så ofte den viser interresse!
 6. Ikke mas på hunden og si navnet bare 1 gang!
 7. Fortsett med å gi valpen godbiter HVER gang den kommer, til den er rundt et år,. Etter det kan du begynne å gi bare av og til, men fortsett med dette resten av hundens liv!! Ikke slutt å trene fordet om hunden er lydig!!

Har du en voksen hund som ikke kommer på innkalling, så følg de samme rådene!! En gammel hund KAN lære å gjø;)

Lykke til alle sammen!

7 kommentarer:

 1. Takk Marianne - dette har jeg nå lest og skrevet ut. Kira er nå snart 10 mdr og er delvis flink på innkalling, men det kommer jammen an på hvor vi er og hvilket spennende sted vi er på - hehe. Så da er det bare å fortsette trening da - jevn og trutt :)

  SvarSlett
 2. Takk, Marianne!!! :))) Kan jeg skrive det ut???

  SvarSlett
 3. Selvsagt kan du det Nina! Flott visst det kan være til hjelp ;)

  SvarSlett
 4. Ja, dette var bra og ta med. Akkurat nå funker innkalling bra hos oss, men vet det fort forandrer seg.
  Veldig bra med sånne informasjon.
  Vinur hører mere på meg enn Fredrik. Og det er vel fordi det stort sett er jeg som er mest sammen med han.
  Og det med "å bli" ser ut til å virke bra når jeg går ifra han.

  SvarSlett
 5. Ja, ja, man lærer fort at det som er innlært en gang ikke holder hver dag videre. I natt mått veslegutten tisse. Jo, han var veldig nødt, men hva gjorde han etterpå?? JO, tok seg en skogstur.. ( et aber med hvit hund nå på vinteren :-) ) Jeg hadde jo ikke all verden med klær på klokka ett om natta, to timer etter sengetid. Så der sto jeg da.. Med kåpe, minimalt under og en hund som hadde gått på skogstur...KLOKKA ETT OM NATTA !!!!!
  men etter en liten stund kom veslegutten tilbake.. Hadde hatt en fin tur han...Lykkelig og fornøyd... Litt med holdningen: Jeg hørte deg, så jeg kommer når jeg er ferdig....... hmmmm, tålmodighet treng deg på.... ( om natta er tålmodigheten like kort som å antenne en rød fyrstikk) ellers er Odin ganske flink, bare man har godbit så er det verdt å komme... skikkelig matglad type.......( enklere med dem):-)

  SvarSlett
 6. Så bra du skriver om dette =D

  SvarSlett
 7. Tusen takk for fine råd! :) skulle ønske jeg hadde kommet over en så fin liste litt før:) Denne kommer godt med!

  SvarSlett

LAPPEVENNENS ALLER FØRSTE

LAPPEVENNENS ALLER FØRSTE

LAPPEVENNENS ALLER HERLIGSTE!

LAPPEVENNENS ALLER HERLIGSTE!

.

Teijo Valtteri. Antero Viljami,
Eero Elmeri, Miro Eliel, Heimo Santeri, Tinkaliina.

LAPPEVENNENS MEST FANTASTISKE

LAPPEVENNENS MEST FANTASTISKE

.

Keila Dimma, Runa Embla, Falki Godur,
Kelinn Draumur, Idun Nora, Isjaki Stormur, Brosi Haukur.

Lappevennens Trym Raudur Heikeson

Lappevennens Ljufa Vina Heikedottir

Lappevennens Hringur Bangsi Heikeson

Lappevennens Snati Vinur Heikeson

Lappevennens Samur Bòi Heikeson

Lappevennens Litla Freya Heikeson

Lappevennens Blida Gulli Heikedottir